Hjemme fra Microsoft Ignite 2016

Nå som jeg er tilbake på kontoret er jeg fylt med tanker på hva Ignite egentlig har gitt meg som rådgiver, og hva det kan gi tilbake til Skill, og ikke minst våre kunder. Mye tror jeg!

Hver gang man kommer på store Microsoftkonferanser er det alltid spennende å se om det er noe nytt, noe vi ikke har hørt om, som blir lansert. Dette er det mindre og mindre av. I gamledager, for fire år siden, når programvare primært ble konsumert fra egne servere, og skyen var noe som lå litt bak på lanseringssykluser, var konferansene velregisserte lanseringsslipp. Jeg husker tilbake til SharePoint konferansen i 2009 når alt om SP2010 var holdt hemmelig i forkant. Alt var nytt, alt var spennende men også ufattelig vanskelig å konsumere og forvalte i ettertid.

Skyen gjør ting annerledes, de store lanseringene er mer eller mindre borte, ting lanseres iterativt og ofte i det stille. Nå må man følge godt med for å se de store linjene, og finne sin egen strategi for hvordan man skal spille på lag med Microsoft sin software. Windows Server og System Center 2016 ble riktignok lansert og nevnt på Keynote, men det var lite vi ble vist, hvis man ikke gikk på egne breakouts.

Så hva er de tingene jeg husker best. Jo; Cortana Analytics Suite – Cognitive Services API – Containers og Nano Servere – FPGA (ekte cloud supercomputere) -  Sikkerhet høyt på agenda - Intelligence in everything – Democratizing AI. Og at Microsoft har skjønt at konkurransen i stor grad handler om å vinne økosystemene. Her har de mange dyrekjøpte erfaringer som Windows Phone å lære av. Konsekvensen av dette er et mye mer åpent Microsoft. Open source, github, veldefinerte API’er og å jobbe med standarder og ikke imot, er de nye verktøyene for å ta markedsandeler. Expo-området var fylt av det vi i mange sammenhenger ser på som konkurrenter av Microsoft, og det er morsomt å se hovedsponsorer som SalesForce og IBM. Microsoftverden er annerledes, heldigvis.

Democratizing AI var hovedtemaet til Sataya Nadella (CEO) sin Innovation Keynote. «Demokratisering av kunstig intelligens» hva betyr det? Sataya satte de i kontekst med å fortelle om Gutenberg og trykkpressen. Før trykkpressen sin tid var det anslagsvis 30 000 bøker på verdensbasis og 50 år etter hadde Gutenbergs innovasjon skap 2 millioner bøker, alle vet hva den informasjonsdeling har hatt å si for kunnskapssamfunnet. Kunstig intelligens og supercomputerne til å drive det, har vært tilgjengelig for de få ressurssterke forskningsmiljøene. Nå kan hvem som helst koble seg opp mot Microsoft Cognitive Services API og leke med enorme ressurser og innovere på områder vi ikke en gang kan forestille oss. Microsoft benytter selv tjenestene i mange av sine løsningsområder, og ga mange av oss inspirasjon på områder man kan ta det i bruk enten det er innenfor IoT, analytisk CRM, prediktiv sikkerhet eller bedre kundeservice. For de som synes sånt er morsomt anbefaler jeg å ta en titt på Sataya sin keynote, fremtiden er nærmere enn du tror: https://www.youtube.com/watch?v=fLdJKcMLCbs

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar